Tuesday, July 6, 2010

pajeri terung istimewa (manis pedas)

bahan

4 biji terung panjang
4 biji bawang merah kecil (blend)
2 ulas bawang putih (blend)
sedikit halia
1/2 biji kelapa (jadikan kerisik)
3 sudu rempah kari ikan
2 sudu besar air asam jawa
kulit kayu manis
4 kuntum bunga lawang
2 camca teh minyak masak
gula, garam secukup rasa

cara

1. tumis bawang merah dan bawang putih
2. masukkan kayu manis dan bunga lawang
3. masukkan rempah kari dan biar seketika hingga naik bau
4. masukkan terung beserta air dan tunggu sehingga air mandidih
5. masukkan air asam jawa dan kerisik.
6. gaul perlahan supaya terung tidak hancur.
7. masukkan garam dan gula secukup rasa
8. hidangkan panas-panas..

selamat mencuba.. :)

terung ni sesuai dimasak kari, goreng berlada, masak lemak, bakar mahupun dimakan sebagai ulam setelah dicelur..ikut kreativiti dan selera masing2 ye.. :)

kalo mama suka terung celur dan cicah dgn santan pekat cekur..wow3 terangkat hmm..

No comments: