bahan inti
1 biji kelapa parut
2 keping gula kabung
1 helai daun pandan
gula pasir secukup rasa
1/2 cawan air
bahan doh
1 paket tepung pulut
1 cawan tepung pulut hitam
air secukupnya
bahan kuah
4 cawan santan
1cawan tepung gandum
sedikit garam
cara inti
1. campurkan semua bahan inti dalam kuali
2. masak atas api kecil hingga bahan pekat dan agak kering.
3. angkat dan sejukkan.
4. kemudian ambil sedikit dan bulat2 seperti guli.
cara doh
1. campurkan semua bahan dan uli hingga menjadi doh.
2. ketepikan.
cara kuah
1. masukkan santan, tepung gandum dan garam ke dalam mangkuk
2. dan kacau hingga sebati
3. ambil penapis dan tapis bahan ini bagi mengelakkan tepung yang berketul2.
4. ketepikan.
cara memasak
1. ambil sedikit doh, bulatkan dan leperkan
2. ambil sebiji inti dan letakkan di atas tepung tadi.
3. tutup dan gentel bulat.
4. ulang proses hingga tepung dan inti habis.
5. letak beberapa biji kuih dalam loyang yang telah di lapik dgn daun pisang.
6. letakkan kuah di dalam loyang.
7. masukkan dalamperiuk kukus
8. biar sehingga masak selama 20minit.
9.sedia utk dihidang..
hmm siapa suka lemak dan manis ni ..boleh cuba la ye..
apa kata cuba la buat sikit dulu ye,
kalo jadi..boleh la buat banyak2..
jamu selera kawan2 ye..
sayang,
sila la cuba ye
No comments:
Post a Comment