Monday, August 9, 2010

ONDEH-ONDEH

bahan inti

1 biji kelapa parut
2 keping gula kabung (ala gula melaka la)
1 helai daun pandan
gula pasir secukup rasa
1/2 cawan air masak

cara

1. satukan semua bahan inti dlm kuali..
2. masak hingga pekat dan agak kering dgn api kecil..
3. angkat dan sejuk kan
4. ambil sedikit dan bulat2 seperti guli

bahan doh

1 paket tepung pulut
air secukupnya
minyak menggoreng
bijan secukupnya

cara

1. campurkan tepung pulut dgn air secukupnya hingga jadi doh.
2. agak2 doh yang lembut ye..taknak terlalu keras nanti
ondeh2 tu liat..haha
3. ambil sedikit tepung doh, bulatkan kemudian leperkan.
4. ambil sebiji inti dan letakkan atas tepung tadi.
5. kemudian tutup dan ratakan ondeh2 dgn bijan hingga penuh.
6. ulang proses hingga tepung dan inti habis
7. goreng hingga kuning dgn api sederhana.
8. sedia utk dihidang.

perhatian:

kecilkan api jika terlalu panas takut nanti ondeh2 tu meletup pulak ek..

ohh..ada juga orang kata ondeh2 ni kuih bom..

hmm hmm ikut suka la yek..nak panggil apa..

hmm ada juga orang kata ondeh2 ni buah melaka..

emm mana satu yek yang betul..??

No comments: