bahan
40 gm kismis
40 gm buah kana
40 gm buah prune
40 gm buah kundur
100 gm buah asam kering
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
10 tangkai cili kering-kisar
3 ulas bawang merah-kisar
4 ulas bawang putih-kisar
20 gm udang kering-kisar
2 cm belacan-kisar
2cm halia-kisar
2cmca teh ketumbar-kisar
1 keping gula melaka-kisar
2 camca besar sos cili
80ml air
sedikit minyak
gula dan garam secukup rasa
cara
1. tumis kulit kayu manis, bunga lawang,bunga cengkih dan semua bahan
kisar,garam,gula dan serbuk perasa hingga naik baunya. kemudian masukkan
sedikit air.
2. masukkan buah-buah kering dan gaul hingga sebati. apabila sudah agak kering,
angkat dan sejukkan.
3. untuk lebih sedap, hidangkan bersama nasi beriani..:D
4. hmm hmm makan dengan nasi putih pun sedap juga ek..hehe
mama pernah buat acar buah kering ni..
masa tu, punya la banyak buah asam dlm paket papa beli..
macam2 aneka asam.. hai..
sebenarnya boleh jer, apa2 aneka buah kering yg kita suka ye..
hmm ada dalam 6 bulan baru habis makan acar buah kering ni..
balik sekolah masak nasi, goreng sayur, goreng ikan dan acar buah ni..
ha dah ok dah selera makan dahh..
hmmm hmm cuba la ye..
No comments:
Post a Comment