Bahan inti:
8 biji epal hijau
2 sudu jus lemon
1 sudu tepung jagung
100gm gula kastor
15gm mentega
Bahan pastri:
250gm tepung gandum
125gm mentega
secubit garam
sedikit air sejuk
mangkuk kertas
cara membuat pastri
1. gaul tepung,gula kastor dengan mentega hingga menjadi serbuk roti.
2. masukkan air sedikit demi sedikit hingga mendapat doh sederhana lembap.sejukkan 30 minit.
3. bahagi dua pastri dan canai sebelum dimasukkan ke dalam mangkuk kertas.
4. potong kecil bahagian satu lagi utk disilangkan di aatas pai. sejukkan.
cara membuat inti
1. masukkan semua bbahan ke dalam periuk dan masak selama lima minit. sejukkan.
2. masukkan ke dalam acuan di alas pastri tadi. letakkan intinya sebelum ditutup secara silang dengan
bahagian pastri yang satu lagi.
3. bakar 45minit.
4. hidangkan...
sila lah cuba ye...:)
No comments:
Post a Comment