Tat Keju Bluberi
Bahan kulit:
500gm tepung gandum
250gm mentega sederhana lembut
120gm gula aising
2 biji kuning telur
2 sudu teh esen vanila
2 sudu makan air sejuk
bahan inti:
500gm krim keju
120gm gula halus
50gm mentega
2 biji kuning telur
jam bluberi secukupnya
cara membuat kulit tat:
1. satukan tepung gandum dan gula aising.
2. campurkan mentega dan gaul hingga menjadi serbuk kasar.
3. masukkan esen vanila,kuning telur,dan air sejuk.
4. uli hingga menjadi doh yang lembut
5. rehatkan 15minitoh
6. canai dan terap di dalam acuan.
7. bakar selama 10minit atau sehingga masak pada suhu 180. keluarkan dan ketepikan.
cara membuat inti:
1. pukul krim keju,mentega dan gula halus hingga kembang lembut.
2. masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
3. masukkan ke dalam beg piping dan paipkan ke dalam kulit tat tadi.
4. kemudian paipkan jem bluberi ke atas inti keju sebagai hiasan.
5. bakar lagi sehingga 15minit pada suhu 180
tip 1...
lembutkan mentega SEBELUM digunakan agar senang dan mudah diputar...
Tat Buah-buahan
bahan tat:
500gm tepung gandum
250gm mentega lembut
120gm gula aising
2 biji kuning telur
2 sudu teh esen vanila
2 sudu teh air sejuk
bahan inti
200gm coklat masakan-cairkan
100gm tepung kastad segera
240ml air
buah kiwi,pic dan ceri merah - dihiris
bahan jeli:
250ml air
80gm gula pasir
12gm jeli segera
cara membuat kulit tat:
1. cara sama seperti kulit tat keju bluberi.
cara membuat inti:
1. satukan tepung kastad dan air di dalam periuk. masak di atas api perlahan sehingga pekat. masukkan ke
dalam beg piping.
2. sapu coklat masakan ke dalam pastri tat. kemudian paip inti kastad ke dalam pastri tat.
3. susun buah-buahan di atas inti.
4. kemudian sapu jeli di atas buah yang di susun tadi.
tip 2
masak aiir sehingga mendidih. gaul jeli segera dan gula pasir. kacau dan biar sekejap hingga pekat
selamat mencuba ye...
No comments:
Post a Comment