bahan
1 kg ikan pari ( potong sederhana)
5 helai daun kunyit
2 camca besar serbuk kunyit
5 ulas bawang merah-blend
4 ulas bawang putih-blend
1 camcateh air asam jawa
2 camcateh serbuk lada hitam
sedikit minyak sapi
gula dan garam secukup rasa
jus asam boi
30gm asam boi merah
4 biji lada merah -blend
2 cm belacan-blend
1/2 keping gula melaka (hancurkan)-blend
2 camcabesar jus limau nipis
gula dan garam secukup rasa
1. gaul ikan bersama bahan yg tlh dikisar,serbuk kkunyit, air asam jawa,serbuk
lada hitam, gula dan garam. biarkan selama 20minit.
2. bungkus ikan dengan daun kunyit, sapukan sedikit minyak sapi dan bakar hingga
masak.
3. campurkan semua bahan utk membuat jus asam boi dan gaul rata.
4. hidangkan ikan bakar bersama jus asam boi tersebut..
5. hmm hmm...jika suka lagi pedas, boleh hiriskan cili padi dlm jus asam boi..
walaupun ringkas dan mudah nak masaknya..
namun pasti tetap menyelerakan..
makan dgn tertib, taknak gelojoh2 yek..
hmm..hani la tu..
sila la cuba ye..
2 comments:
wah sedap nie ikan pari boleh cuba nie..heheh.terliur air liur...huhu. Alhamdulilah dah boleh komen... :)
terima kasih..
atas komen anda zaini :)
sila la cuba ye..
Post a Comment