bahan
2 cawan tepung pulut
1 sudu makan tepung gandum
1 ketul gula melaka
air secukupnya
pewarna hijau
1 biji kelapa parut muda( ambil putih shj)
1 sudu teh garam
cara
1..gaul kelapa parut dgn garam..kukus 10minit
2..sejukkan kelapa.
3..potong dadu gula melaka saiz kecil.ketepikan
3..campurkan tepung pulut,tepung gandum dgn air secukupnya dan pewarna hijau,
uli hingga jadi doh yg lembut.
4..ambil sedikit doh dan leperkan.
5..kemudian masukkan seketul gula melaka dan tutup semula.
6. bentukkan seperti bebola.
7..didihkan air panas separuh periuk..
8..masukkan buah melaka ke dalam air mendidih.
9..bila buah melaka telah timbul, angkat dan golekkan kelapa parut kukus tadi.
10.ulang proses hingga tepung dan gula melaka habis..
11.sedia dihidang..
sayang,
resepi ini lah yang paling senang dan mudah dibuat..
kalo 2 cawan tepung tu banyak sangat, buat la 1 cawan dulu ye..
buat sikit ni tentu sedap dan cepat habis..
makan elok2 taknak rebut2 ye..:)hehe
2 comments:
dah buat 2 kali dah. yani sorang je telan 5 ketul. fuh, sodap..(puji diri sendiri) hehehe
tahniah, anakku..!! :)
alhamdulillah..barakallah..!!
dah pandai sayang memasak ye..:)
jaga perut suami, air tangan isteri lebih afdhal dpd air tangan kedai makan tu...
Post a Comment