bahan
2 cawan beras pulut
1 1/2 cawan air
secubit garam
1 sudu minyak masak
setitik pewarna hijau (jika suka)
1 biji kelapa parut (ambil putih shj)
secubit garam
(kukus kelapa parut + garam 10 minit dan ketepikan)
cara
1. basuh beras pulut.
2. masukkan 1 1/2 cawan air, garam , minyak dan pewarna hijau.
3. masak atas api kecil (nak pulut masak rata dan takde kerak)
4. bila mendidih, kacau rata dan tutup periuk.
5. bila dah masak, gunakan cawan sbg acuan..
6. ambil 2 sudu pulut dan tekan padat-padat dlm cawan..
7. keluarkan dan gaul dgn kelapa parut kukus tadi
8. ulang proses hingga pulut habis.
9. hidang kuih lopes dgn sirap gula melaka
10. sedia untuk di makan..:)hehe
sirap gula melaka
1 ketul gula melaka
1/2 cawan air
cara
1. masak gula melaka dan air hingga mendidih dan pekat
2. angkat dan sejukkan
resepi kuih lopes ni permintaan menantu mama..
jani & yani,
cara mama ni yang paling mudah dan senang dibuat..
buat la bersama ye ketika menekan pulut ke dlm cawan tu..
sila la cuba ye..
2 comments:
mama..da try buat ni..nape x lembut..keras semacam je..tapi telan la jugak.hehe
takpe balik rumah nanti mama tunjuk cara menanak pulut tu ye..
Post a Comment