Monday, April 7, 2014

kek velvet






Photo: Seperti yang dijanjikan 2 3 hari yang lalu, hari ini admin akan sharekan resepi kek red velvet dengan xxxtra cheese

..
Ni resepi kek red velvet dengan xxxtra cheese

Jom cuba... Jangan lupa SHARE...

Kek Red Velvet dengan Xxxtra Cheese 

Bahan A
2 1/2 Tepung Kek (diayak)
1/2 Sudu Teh Garam
2 Sudu Besar Serbuk Koko

Bahan B 
2 Biji Telur Gred A
1/2 Cawan Mentega bersuhu bilik (jika menggunakan salted butter, tak perlu masukkan garam)
11/2 Cawan Gula Kastor
1 Sudu Teh Esen Vanilla

Bahan C
1 Cawan Buttermilk (jika tidak ada, campurkan 1 sudu teh cuka kepada 1 cawan susu segar bersuhu bilik, biarkan selama 10 minit)
1 Sudu Besar Pewarna Merah

Bahan D
1 Sudu Teh Cuka
1 Sudu Teh Soda Bikarbonat

cara2nya
Panaskan oven pada suhu 175'c dan lapiskan kertas minyak pada loyang bersaiz 8 inci, sediakan 2 loyang.

Ayak Bahan A dan ketepikan.

Pukul Bahan B sehingga sebati.. telur haruslah dimasukkan satu persatu.

Bancuh Bahan C dan masukkan secara berselang seli dengan Bahan A kedalam Bahan B sehingga bercampur kesemuanya.

Campurkan Bahan D sehingga mengeluarkan buih dan tuangkan ke dalam adunan campuran Bahan A, B dan C tadi. Kacau perlahan sekadar pastikan ianya bercampur.

Bakar selama 45 minit atau sehingga pisau yang dicucuk tidak melekat sebarang adunan.

Keluarkan dan sejukan.

Bagi krimnya pula, Red Velvet enak dihidangkan dengan asing Cream Cheese. Resepinya seperti dibawah.

250 gram Cream Cheese 
250 gram Mentega
1 sudu teh Esen Vanilla
250 gram Gula Aising (paling suka brand Prai sebab gulanya halus.. bila diayak hampir tiada yang berketul)

Ayakkan gula aising sehingga tidak ketulan, ketepikan.

Pukul Cream Cheese dan Mentega sehingga kembang, kemudian masukkan sedikit demi sedikit gula aising sehingga habis kesemuanya.

Masukkan Esen Vanilla dan pukul hingga bercampur kesemuanya.

sapukan pada kek yang sudah sejuk dan hidangkan.

Jangan lupa share di wall masing2..
Selamat mencuba... 
Bahan A
2 1/2 Tepung Kek (diayak)
1/2 Sudu Teh Garam
2 Sudu Besar Serbuk Koko

Bahan B
2 Biji Telur Gred A
1/2 Cawan Mentega bersuhu bilik (jika menggunakan salted butter, tak perlu masukkan garam)
11/2 Cawan Gula Kastor
1 Sudu Teh Esen Vanilla

Bahan C
1 Cawan Buttermilk (jika tidak ada, campurkan 1 sudu teh cuka kepada 1 cawan susu segar bersuhu bilik, biarkan selama 10 minit)
1 Sudu Besar Pewarna Merah

Bahan D
1 Sudu Teh Cuka
1 Sudu Teh Soda Bikarbonat

cara2nya
Panaskan oven pada suhu 175'c dan lapiskan kertas minyak pada loyang bersaiz 8 inci, sediakan 2 loyang.

Ayak Bahan A dan ketepikan.

Pukul Bahan B sehingga sebati.. telur haruslah dimasukkan satu persatu.

Bancuh Bahan C dan masukkan secara berselang seli dengan Bahan A kedalam Bahan B sehingga bercampur kesemuanya.

Campurkan Bahan D sehingga mengeluarkan buih dan tuangkan ke dalam adunan campuran Bahan A, B dan C tadi. Kacau perlahan sekadar pastikan ianya bercampur.

Bakar selama 45 minit atau sehingga pisau yang dicucuk tidak melekat sebarang adunan.

Keluarkan dan sejukan.

Bagi krimnya pula, Red Velvet enak dihidangkan dengan asing Cream Cheese. Resepinya seperti dibawah.

250 gram Cream Cheese
250 gram Mentega
1 sudu teh Esen Vanilla
250 gram Gula Aising (paling suka brand Prai sebab gulanya halus.. bila diayak hampir tiada yang berketul)

Ayakkan gula aising sehingga tidak ketulan, ketepikan.

Pukul Cream Cheese dan Mentega sehingga kembang, kemudian masukkan sedikit demi sedikit gula aising sehingga habis kesemuanya.

Masukkan Esen Vanilla dan pukul hingga bercampur kesemuanya.

sapukan pada kek yang sudah sejuk dan hidangkan.

Jangan lupa share....
Selamat mencuba...