Friday, July 30, 2010

chip tempe

bahan

10 keping tempe ( potong dadu - hiris nipis2 )
minyak utk menggoreng
2 camca teh air asam jawa
6 ulas bawang merah - blend
6 ulas bawang putih - blend
10 tangkai cili kering - blend
3 cm belacan - blend
200 gm udang kering blend
100 gm bijajn (goreng tanpa minyak)
200 gm gula pasir
garam & serbuk perasa secukup rasa
sedikit air

cara
1. goreng tempe hingga kekuning-kuningan. Angkat dan ketepikan.
2. tumis semua bahan yang telah dikisar, gula, garam, serbuk perasa, air asam jawa
dan sedikit air. kacau hingga benar-benar pekat.
3. masukkan tempe yang telah digoreng dan gaul hingga rata.
4. sebelum dihidangkan, tabur bijan diatasnya.



kalo tak sempat nak masak2..
hidang kan tempe ni dgn nasi pun boleh jgk..


sila la cuba ye..

No comments: