Monday, August 9, 2010

KUIH KERIA

bahan

500 gm keledek
garam secukup rasa
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
1/2 cawan air
2 sudu tpg gandum

cara

1. rebus keledek dgn garam hingga empuk..
2. buang kulit,lecek keledek panas2 dan biarkan sejuk.
3. masukkan tepung sikit2, gaul sebati hingga jadi doh.
4. uli bulat2 dan buat lubang di tengah.mcm gelang
5. buat hingga doh habis..
6. goreng hingga kekuningan dgn api sederhana..

sira gula

1. masukkan gula 1 cawan + 1/2 cawan air.
2. masukkan 2 sudu tpg gandum
3. biar hingga mendidih, menggelegak dan pekat..matikan api.
4. masukkan kuih keria,kacau rata hingga gula melekat pd keria
5. sedia utk dihidang dgn teh'o' panas


* perhatian:

semasa masukkan tepung, biar sikit2 dulu sebab nak doh yg lembut.
kalau terlalu banyak tepung, doh akan keras dan kuih keria jadi liat..
hmm boleh baling ke dinding tu...:)hehe

keria yang lembut dan sira gula yang melekat penuh
hmm hmm memang teruja lah..

oh ya,

dari resepi kuih keria ini, boleh juga buat kuih cek mek molek..
gula pasir jadi inti di dalam, jadi tak perlu sira
sayang pernah makan cek mek molek kan..??

hmm cuba la ye.. :)

sayang,

ingat..air tangan isteri lebih afdhal utk suami tercinta ye..

No comments: