Friday, April 20, 2012

Solok Lada

bahan

10 biji lada hijau besar
  2 ekor ikan selayang atau kembung (rebus ambil isi shj)
  3 cawan kelapa parut
  1 biji telur ayam
  1 sudu besar lada hitam
  7 ulas bawang merah
  1 cawan santan
gula + garam secukupnya

cara membuatnya

1.  lada hijau dibelah tangah (jangan putus).  Buang biji dan rendam dalam air garam selama 1/2 jam.
2.  bawang merah dan lada hitam, gula,garam ditumbuk hingga lumat.
3.  campurkan isi ikan, kelapa parut dan 1 biji telur ayam.gaul rata.
4.  isikan bahan ikan dalam lada sehingga penuh.
5.  aturkan dalam periuk dan tuang santan.
6.  rebus sehingga masak.

Info
kandungan antioksidan yang terdapat dalam cili hijau ini mampu mengelak atau mengurangkan risiko sesetengah kanser dan kesan selsema, juga boleh membantu menyatukan semula sel-sel tubuh serta menguatkan dinding saluran darah..

ceewahhh..haha mcm betul je.. :D hehe..

No comments: