Thursday, September 20, 2012

Bebola Ayam

Bahan

400 gm isi ayam
100 gm tepung gandum
50   gm tepung ubi
1     liter air untuk merebus

Cara membuat.

1.  Masukkan isi ayam cincang ke dalam bekas.
2.  Masukkan tepung gandum dan tepung ubi.
3.  Masukkan sedikit garam.
4.  Gaul sehingga sebati dan bentukkan menjadi bebola kecil.
5.  Didihkan 1 liter air.
6.  Masukan bebola ayam..
7.  Angkat dan sejukkan..
8.  Guna bila diperlukan..

Tips..
1.  Jika ingin buat bebola daging, ikut langkah yang sama dan gantikan isi ayam dengan daging cincang.
2.  Boleh juga guna cara yang sama untuk buat bebola udang, ketam ataupun ikan.
3.  jika suka bebola yang berperisa, boleh tambahkan serbuk lada hitam, lada sulah atau tambahkan keju di 
     tengah2 bebola ayam.
4.  Bebola yang telah direbus boleh dimakan begitu sahaja.
5.  Bagi yang ingin menggoreng bebola tadi, bolehlah disalut dengan telur dan serbuk roti sebelum digoreng
      bagi menambah keenakannya.

sayang..
sila la cuba ye..

air tangan ikhlas isteri..
penambat kasih suami dan anak2..
insyaALLAH.. Barakallah..

cooking with love.. :D

No comments: