Bahan
400 gm isi ayam
100 gm tepung gandum
50 gm tepung ubi
1 liter air untuk merebus
Cara membuat.
1. Masukkan isi ayam cincang ke dalam bekas.
2. Masukkan tepung gandum dan tepung ubi.
3. Masukkan sedikit garam.
4. Gaul sehingga sebati dan bentukkan menjadi bebola kecil.
5. Didihkan 1 liter air.
6. Masukan bebola ayam..
7. Angkat dan sejukkan..
8. Guna bila diperlukan..
Tips..
1. Jika ingin buat bebola daging, ikut langkah yang sama dan gantikan isi ayam dengan daging cincang.
2. Boleh juga guna cara yang sama untuk buat bebola udang, ketam ataupun ikan.
3. jika suka bebola yang berperisa, boleh tambahkan serbuk lada hitam, lada sulah atau tambahkan keju di
tengah2 bebola ayam.
4. Bebola yang telah direbus boleh dimakan begitu sahaja.
5. Bagi yang ingin menggoreng bebola tadi, bolehlah disalut dengan telur dan serbuk roti sebelum digoreng
bagi menambah keenakannya.
sayang..
sila la cuba ye..
air tangan ikhlas isteri..
penambat kasih suami dan anak2..
insyaALLAH.. Barakallah..
cooking with love.. :D
No comments:
Post a Comment