Bahan2
3 1/2 cwn tepung gandum
170 gm unsalted butter (aku guna marjerin biasa)
2 cwn gula castor
3 biji telur
6 s/b red colouring
3 s/b cocoa powder
1 1/2 sk esen vanila
1 1/2 sk garam
1 1/2 cwn buttermilk (susu cair campur perahan jus limau)
1 1/2 sk cider vinegar / cuka biasa
1 /1/2 sk baking soda
Cara membuatnya :-
1. Pukul butter, gula castor dan telur hingga kembang n gebu.
2. Masukkan red coluring, cocoa powder dan sen vanila. Pukul lagi
3. Masukkan garam dan buttermilk diselang-selikan dengan tepung gandum. Pukul hingga abis.
4. Akhir sekali. campur baking soda dengan cuka biasa tunggu hingga berbuih dan masukkan kedalam bancuhan tadi. Pukul rata.
5. Kukus selama 25 minit. ( papercup secukup yer)
cream cheese frosting
500 gm cream cheese (guna brand Tatura)
250 gm mentega
200 gm gula aising
1 sudu jus lemon
Pukul kesemua bahan sehingga kembang.
Sapu/hiaskan keatas kek mengikut kesukaan masing2.
3 1/2 cwn tepung gandum
170 gm unsalted butter (aku guna marjerin biasa)
2 cwn gula castor
3 biji telur
6 s/b red colouring
3 s/b cocoa powder
1 1/2 sk esen vanila
1 1/2 sk garam
1 1/2 cwn buttermilk (susu cair campur perahan jus limau)
1 1/2 sk cider vinegar / cuka biasa
1 /1/2 sk baking soda
Cara membuatnya :-
1. Pukul butter, gula castor dan telur hingga kembang n gebu.
2. Masukkan red coluring, cocoa powder dan sen vanila. Pukul lagi
3. Masukkan garam dan buttermilk diselang-selikan dengan tepung gandum. Pukul hingga abis.
4. Akhir sekali. campur baking soda dengan cuka biasa tunggu hingga berbuih dan masukkan kedalam bancuhan tadi. Pukul rata.
5. Kukus selama 25 minit. ( papercup secukup yer)
cream cheese frosting
500 gm cream cheese (guna brand Tatura)
250 gm mentega
200 gm gula aising
1 sudu jus lemon
Pukul kesemua bahan sehingga kembang.
Sapu/hiaskan keatas kek mengikut kesukaan masing2.
No comments:
Post a Comment