Sunday, February 28, 2010

asam pedas ayam hot & spicy

bahan

1 paket ayam hot & spicy
50 tangkai cili kering-blend
1 biji bawang besar-blend
2 ulas bawang putih-blend
1 ruas halia-blend
1 ruas kunyit-blend
sedikit belacan-blend
2 kuntum bunga kantan
2 biji tomato
daun kesum
air asam jawa( semangkuk)

cara
 
1. blender semua bahan hingga lumat.
2. tumis bahan blender hingga garing dan naik bau..
3. masukkan bunga kantan yang telah dihiris.
4. masukkan air asam jawa
5. biar hingga mendidih
6. masukkan 1 paket ayam hot & spicy..
7. masukkan daun kesum dan buah tomato
8. kecil kan api..biar mendidih lagi..
9. masukkan garam dan gula ( ganti ajinomoto)
10.angkat dan hidang..

kalo lebih rasa masam , masukkan gula..
bunga kantan tu rasanya masam tau..kalo masukkan banyak, masam la asam pedas tu nanti..
kalo lebih rasa masin, haha..tambah air la ye..
mama guna ayam hot & spicy ni sebab terbeli banyak sangat la..dah tak larat nak goreng..
hmm..1 paket ni lebih kurang sama dengan 1 ekor ayam kerat 12 la ye..
senang kan..?? boleh ubah suai resepi ..
kalo nak masak lemak cili api atau masak kurma pun boleh..senang je

cuba2 la resepi mama ni ye.. :)

No comments: