Monday, March 1, 2010

singgang daging

bahan

1.5 kg tulang berdaging (potong kecil)
3 liter air
5cm lengkuas
5 biji cili api
1 sudu besar ketumbar (tumbuk kasar)
1 sudu teh lada hitam(tumbuk kasar)
3 keping asam gelugor
1/2 sudu teh garam

cara

1.  rebus tulang dan daging hingga empuk..
2.  buang lemak yang timbul dan buih kotor..
3.  masukkan semua bahan di atas.
4.  slowkan api..
5. rebus selama 30-40 minit
6. tambah air jika perlu..
7.  masuk garam dan kiub pati lembu knorr ( jika suka)
8.  siap unutk di hidang..
9. masukkan daun sup dan bawang goreng


mama suka masak  masa anak2 masih kecil dulu2..
kalo nak buat tomyam boleh guna bahan di atas tp kene tambah beberapa bahan lain
kene masuk serai, daun serta jus limau purut, bawang besar serta daun ketumbar..
nak pedas lagi, masuk cili api kampung..berasap beb..haha :)
cuba la gerenti jadi tomyam ala mama gitu..

ha..akmal..!! mari rasa yek..
hmmm...ok la ni..hehe

No comments: