Sunday, February 21, 2010

ikan pindang pokcik ma'e

bahan
 1 ekor ikan tapah
2 ulas bawang putih - blend
3 ulas bawang merah - blend
1 ruas halia - blend
1 ruas kunyit hidup - blend
5 biji cili api
3 keping asam gelugur
1 helai daun kunyit

cara
1.  panaskan 2 sudu minyak masak. basuh ikan, bilas dgn air asam
2. tumis bahan yang telah di blender hingga naik bau
3. masukkan 2 mangkuk air dan 3 keping asam gelugur dan cili api
4. biar mendidih, masukkan ikan dan daun kunyit -koyak2 kn
5. masukkan garam secukup rasa..
6. mendidih..angkat dan hidangkan..

ikan tapah masak pindang ni, pok cik ma'e yang ajar mama..
ini lah kenangan yang pok cik ma'e dah beri sebelum dia kemballi ke rahmatullah..
masakan ikan pindang ni selalu kembalikan memori mama pada pokcik ma'e..
dia ni pak sedara papa..ada kolam ikan , anak2 suka main kat kolam tu..
4. bila mendidih, masukkan ikan

No comments: