karemel
120 g (1/2 cawan) gula pasir
1/2 cawan air
kastad
2 1/2 cawan susu
1/2 cawan air
6 butir telor
1/2 cawan gula
1 1/2 camca teh esen vanila
cara
karemel
1. masukkan gula dan air dlm periuk. kacau atas api perlahan sehingga larut.
2. didihkan tanpa dikacau sehingga ceaair berwarna perang muda.
3. tuang segera ke dalam loyang dan lenggang-lenggokkan dgn cepat sehingga bhg bwh loyang bersadur dgn karemel. karemel mengeras dgn segera.
kastad
1. panaskan susu dan air d dlm periuk yg digunakan utk memasak gula tadi.
2. taknak sampai mendidih.
3. pecahkan telur di dlm mangkuk pengadun, masukkan gula dan putar sedikit.
4. masukkan susu suam dan esen vanila.
5. tapis ke dlm loyang bersadur gula hangus (karemel)
6. kukus 45 minit atau kastad membeku.
7. dinginkan dalam peti ais, sebaik-baiknya semalaman.
8. keluarkan kastad dgn menyusupkan pisau pelapa di sekeliling kastad.
9 terbalikkan pinggan penghidang di atas mangkukkastad dan dengan perlahan2
terbalikkan kastad di atas pinggan penghidang.
10. gula hangus (karemel) akan mengalir di tepi-tepi kastad.
11. hidangkan dingin.
12. jika suka hias dgn potongan-potongan pic..
persediaan : 15 minit
kukus : 45 minit
1 comment:
yeay2..esok akmal nak buat puding karemel..nak buat dadih juga..tp sape nak makan tu..banyak akmal nak cuba..
hai, nampaknya mama papa n hani kena jd tong sampah akmal la esok..
hari ni mama buat bubur caca tp tak habis..azri balik kejap je.
Post a Comment