Saturday, July 24, 2010

kek kacang / coklat / jagung fatimahwati

bahan

1 buku buttercup
6 biji telur
2 cawan gula kastor disukat rata
2 cawan tepung gandum- diayak
2 kacang tanah goreng - dikisar halus
sedikit esen vanila

cara

1. pukul telur dan esen vanila sampai kembang dan putih.
2. pukul mentega dan gula sampai kembang.
3. masukkan telur ke dalam mentega, pukul lagi hingga rata dan sebati.
4. masukkan kacang. kacau sebati
5. masukkan tepung.
6. alas loyang dgn kertas minyak dan tuang adunan.
7. bakar 180C .. hingga masak.

* kek coklat

tukar kacang kepada 1 cawan coklat van houten + 1 cawan air - larutkan.
masukkan coklat selepas di letak tepung.

* kek jagung

4 biji jagung manis di parut.
cara sama dengan kek kacang

kek kacang dan kek coklat mama dah cuba buat..
hasilnya memang umphh!! sedap..
kek jagung tu mama tak cuba lagi..
bila beli jagung rebus, habis dimakan begitu je.. :D

resepi ni adalah ciptaan cg fatimahwati..
dia pun suka memasak..
badan pun kembang sebab selalu makan kek..

No comments: