Monday, July 5, 2010

Pajeri Nanas

bahan

1 biji nanas
1 genggan udang kering
4 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm kayu manis
3 biji bunga lawang
2 biji bunga cengkih
4 biji buah pelaga
1 paket serbuk kari daging
4 camca besar kerisik
3 camca besar gula
daun kari
garam secukup rasa

cara

1. bersih kan nanas dan potong ikut saiz yang sesuai.
2. basuh udang kering - blend
3. bawang merah, bawang putih dan halia - blend
4. panaskan minyak, masukkan rempah tumis, bahan yang telah diblend,rempah kari
hingga naik bau dan terbit minyak..
5. masukkan kerisik, daun kari dan nanas..
6. masukkan santan pekat, garam dan gula.
7. masak hingga mendidih dan kuah pekat , nanas empuk serta naik minyak
8. hmm hmm dah siap..
9. taa daa..boleh di hidang..

No comments: