Wednesday, August 11, 2010

BINGKA JAGUNG

bahan

1 cawan susu cair
1 1/2 cawan air
2 biji telur
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kastad
1 tin jagung krim
3/4 cawan gula
2 sudu makan mentega/marjerin cair

cara

1. panaskan oven 180C dan sapu minyak pd loyang bulat 8inci
2. masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan kacau hingga rata
3. tuangkan bahan ke dalam loyang
4. bakar selama 1 jam
5. sejukkan dan potong..
6. hidang utk minum petang..

*boleh gantikan susu cair dgn santan pekat dpd 1 biji kelapa.
gunakan 21/2 santan pekat

mama suka guna santan pekat lagi lemak dan sedap..
kalo sayang..tentu la suka guna susu cair ek..
nak jaga body kann..:)hehe

4 comments:

alepponaim said...

mama..sama x mcm puding jagung ni?

Hati said...

ini resepi bingka bukan puding la naim..

bingka ni sama dengan bakar jagung..

lain kali mama masukkan puding jagung ye..

insyaALLAH.

alepponaim said...

hehe..xpenah makan mama =)

Anonymous said...

sedaaap..try la buat naim..sesuai utk moreh.hehe