Thursday, August 12, 2010

NASI KERABU (versi pantai timur)

bahan

Nasi putih (masak sendiri mcm biasa)
Nasi biru(letak pewarna)

bahan untuk serunding ikan

3 ekor ikan kembung-panggang(ambil isi)
1/4 biji kelapa parut
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2cm halia
2 batang serai(hiris halus)
1 susdu teh garam
1 sudu teh gula
sedikit lada hitam(jika suka)

cara
1. gaul isi ikan, bawang merah, bawang putih serai dan halia.
2. masukkan gula,garam lada hitam.
3. kisar semua bahan hingga lumat.
4. masukkan bahan kisar dengan kelapa parut, gaul rata dan sebati.
5. goreng hingga rata dan kering.
6. angkat dan sejukkan.

bahan untuk kuah

4 ulas bawang merah-kisar
4 ulas bawang putih-kisar
sedikit belacankisar
10 tangkai cili kering-kisar
2 cm haliakisar
1 batang serai-hiris halus utk dikisar
2sudu teh gula
1sudu teh garam
2cawan santan cair
1/2cawan santan pekat

cara
1.masak santan cair dlm periuk hingga mendidih.
2. masukkan bahan yang dikisar.
3. kacau sebati dan biar mendidih.
4. masukkan santan pekat, garam dan gula
5. perlahankan api,biar beberapa minit hingga kuah pekat.
6. matikan api dan sejukkan.

bahan untuk ulam-ulaman

1/2 biji timun-hiris halus
1/4 biji kobis bulat-hiris halus
1 ikat daun kesum-hiris halus
2 batang serai-hiris halus
2 kuntum bunga kantan-hiris halus
5 batang kacang panjang-hiris halus
sedikit taugeh
2sudu makan budu
2 biji cili api
1 biji limau

cara
1. gaul semua ulam-ulaman yang telah dihiris halus.
2. sediakan budu dgn cili api dan limau
3. kemudian boleh dihidang dengan nasi dan serunding ikan di atas.
4..boleh dimakan dengan koropok goreng, telur masin, solok lada atau daging bakar
atau daging goreng kunyit.

solok lada

bahan

6 batang cili hijau besar
2ekor ikan kembung( ambil isi shj- guna sudu)
1 biji teluur
1ulas bawang putih
4-5 sudu kelapa parut
sedikit garam

cara
1. tumbuk isi ikan bersama kelapa parut dan bawang putih.
2. masuk garam dan gaul bahan ditumbuk dengan telur.
3. belah tepi lada dan buang biji.
4. sumbat isi ikan tadi ke dalam lada hijau.
5. rebus solok lada dengan santan cair hanya separuh bahagian dpd lada hijau.
( taknak lebih dpd lada kerana bimbang isi ikan akan terkeluar dari lada)
6. bila mendidih, matikan api.
7. angkat dan sejukkan

okeyyy...
dah boleh makan dengan nasi kerabu di atas..

sebenarnya hidangan yang sangat ringkas wp nampak mcm rumit

sayang,

selamat mencuba ye..:)

4 comments:

alepponaim said...

nk try lah mama..hehe

Hati said...

sila la cuba ye..

Anonymous said...

mama, nasi jadi biru tu kalo gune bunga lagi sedap kan? tp susah nk cari bunga biru tu.

Hati said...

emmm..boleh jgk guna pewarna kuih warna biru..

nanti mama belikan ye..
ada jual kat kedai kaki ayam :)