Tuesday, September 20, 2011

Daging Dendeng

bahan

1 kilo daging
20 tangkai cili kering (kisar)
250 gm bawang
2 cm halia
10 biji bawang putih
1 cawan kicap lemak manis
1 mangkuk kecil air asam jawa
garam dan gula secukupnya.

cara
1. rebus daging hingga empuk.
2. daging dipotong nipis-nipis
3. kemudian di tumbik dengan lesung batu.
4. panaskan minyak dan goreng seketika daging yg telah dipotong.
5. hiris nipis bawang merah, bawang putih dan halia.
6. goreng hingga kekuningan ( goreng berasingan)
7. panaskan minyak dan tumis cili kisar hingga pecah minyak.
8. masukkan garam, gula kicap lemak manis dan air asam jawa.
9. masukkan daging dan gaul rata.
10. masukkan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah digoreng.
11. kacau seketika dengan api perlahan.
12. angkat dan hidang..

proses untuk membuat resepi ni agak lama skit..
namun sedap di makan dengan nasi impit atau ketupat..

sila la cuba ye.. :D

No comments: