Tuesday, January 10, 2012

KUIH KASWI

bahan
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
2 cawan gula merah
2 cawan gula pasir
450 ml air
2 sudu besar air kapur
1 cawan kelapa parut putih digaul bersama secubit garam ( saya suka di kukus 5 minit)

cara
1. masak gula merah dan gula pasir, kemudian sejukkan.
2. campurkan tepung gandum dan tepung ubi dan bancuh dengan air gula tadi dan tambahkan air sampai cair.
3. masukkan air kapur dan tapis.  kukus selama 30 minit.
4. keluarkan dan sejukkan sebelum dipotong.
5. gaul dengan kelapa parut.
6. hidang untuk minum petang bersama suami..

*kuih kaswi ni sangat unik nama panggilannya bagi en.suami dan anak-anak ..
  kenapa ek..
 gara-gara ada bau air kapur di dalam bahan kuih kaswi ni..
 mereka menamakan kuih kaswi dengan nama kuih kentot..haha :D
  adoii...
namun kuih ini adalah kegemaran kami sekeluarga.. :

No comments: