Thursday, June 7, 2012

Roti Manis Gebu

Bahan A
2 biji telur
1 cawan gula pasir
2 cawan air suam
1/4 cawan susu pekat
1 bungkus mauripan

Bahan B
1 cawan mentega
1 kilogram tepung gandum

Cara membuat
1. Putar telur dan gula hingga kembang.
2. Masukkan susu pekat dan air suam. putar lagi.
3. Masukkan mauripan.
4. Dalam mangkuk adunan, masukkan tepung gandum.
5. Masukkan mentega, gaul dan ramas hingga rata.
6. Masukkan bahan A ke dalam adunan tepung.
7. Uli hingga menjadi doh dan tidak melekat di jari.
8. Tutup mangkuk adunan hingga doh naik sekali ganda.
9. Uli lagi dan tutup semula.
10. Ulang proses 4 kali..
11. Bakar 170C selama 20 minit..
12. Keluarkan dari oven..sapu mentega n tabur gula pasir
13. Taa..daa..ready to eat..
14. sabar..panas tu..taknak gelojoh ye.. :D hehee..
15. sejuk kan dulu..

Selamat mencuba..

InsyaALLAH.. pasti menjadi..
Roti naik ni tahan selama 4 hari..
Sedap dimakan begitu sahaja..
nak sedap lagi, sapu la dengan sekaya perisa pandan..
hmm..hmm..memang sedap n menjilat jari.. :D

Sayang..
cuba la buat ye..
air tangan isteri,
buat penambat kasih suami dan anak..

2 comments:

Hati said...

wah..nampaknya roti gebu mama dah ada sambutan la ye..

adik mama di Taman Bestari Indah dah tak beli roti lagi dah..sebab dah pandai buat sendiri..

betulkan kata mama, air tangan isteri pengerat kasih sayang suami n anak-anak..

alhamdulillah, barakallah..

Mohd Idzaney Zakaria said...

kalo Fatih makan 2 hari je dah habis sume roti gebu ni... hehe :)