bahan
10 biji telur
800 gm gula
2 biji santan pekat (pati)
5 helai pandan (ikat)
Cara membuat
1. gaul sebati gula dan telur.
2. kukus @ masak secara double boil hingga pekat.
3. masukkan pati santan dan daun pandan .. kacau.
4. kukus lagi @ masak secara double boil n kacau hingga pekat..
5.Tuang dalam botol n sejukkan (gunakan kipas angin..cepat sikit..:D haha )
6. Taa..daa.. dah siap..!!
7. hmm..hmm..senang je ek..:D
8. makan le dengan roti naik gebu mama tuu..
pasni..takyah le beli kat kedai ye..
senang je kalau nak buat sendiri ,kannn.. :D
hmm..ingat,
air tangan isteri yang penuh kasih sayang buat suami n anak2 ye..
selamat mencuba..!!
3 comments:
oh,ya..
2 biji santan pekat tu sama dengan 400 gm ye.. atau 2 kotak pati santan 200 gm tuu.. :D
Nak tanya sikit la,
seri kaya ni boleh tahan berapa lama ye?
jika simpan dalam peti sejuk tahan 2 minggu kot..sebab di rumah tak sampai seminggu selalunya dah habis. cuba la ye..
Post a Comment