Thursday, June 7, 2012

Seri Kaya Pandan Mama

bahan

10 biji telur
800 gm gula
2 biji santan pekat (pati)
5 helai pandan (ikat)

Cara membuat
1.  gaul sebati gula dan telur.
2.  kukus @ masak secara double boil hingga pekat.
3.  masukkan pati santan dan daun pandan .. kacau.
4. kukus lagi @ masak secara double boil n kacau hingga pekat..
5.Tuang dalam  botol n sejukkan (gunakan kipas angin..cepat sikit..:D haha )
6. Taa..daa.. dah siap..!!
7. hmm..hmm..senang je ek..:D
8. makan le dengan roti naik gebu mama tuu..

pasni..takyah le beli kat kedai ye..
senang je kalau nak buat sendiri ,kannn.. :D
hmm..ingat,
air tangan isteri yang penuh kasih sayang buat suami n anak2 ye..

selamat mencuba..!!


3 comments:

Hati said...

oh,ya..

2 biji santan pekat tu sama dengan 400 gm ye.. atau 2 kotak pati santan 200 gm tuu.. :D

Anonymous said...

Nak tanya sikit la,
seri kaya ni boleh tahan berapa lama ye?

Hati said...

jika simpan dalam peti sejuk tahan 2 minggu kot..sebab di rumah tak sampai seminggu selalunya dah habis. cuba la ye..