Friday, June 14, 2013

Mee Rebus Tulang

Bahan-bahan ( ramai2 leh makan )

  • @@ Utk Mee @@
  • Sekilo Mee kuning
  • Taugeh, lobak merah, putik jagung, daun sup + daun bwg, cili hijau
  • 4 keping Tauhu putih (digoreng)
  • 4 biji Telur rebus
  • ## Utk Kuah ##
  • 1/2 kilo tulang lembu
  • 1/2 kilo daging lembu (campur yg berlemak sket)
  • Sekilo keledek sayur (warna kuning~rebus dan lenyek)
  • 2 labu bawang besar (ditumbuk)
  • 5 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 5 batang serai (guna lebih sebab kat umah ade byk)
  • Seinci lengkuas (diketuk)
  • 3 sudu besar serbuk kari daging
  • 3 sudu besar taucu (x letak pun xpe)
  • 3 sudu besar udang kering
  • Minyak untuk menumis
  • Gula merah atau gula melaka
  • garam secukup rasa
  • 2 keping asam gelugor/keping

Cara-cara

  1. Rebus tulang dan juga daging sehingga empuk dengan menggunakan api yg perlahan dan air sebanyak 2 liter
  2. Didalam kuali yg berasingan, tumis bahan2 tummbuk sehingga wangi dan kekuning2an. Selepas itu masukkan serbuk kari, taucu dan juga udang kering. Tumis sehingga menjadi paste
  3. Campurkan paste ke dalam periuk rebusan daging dan tulang tadi. Masukkan keledek yg telah siap dilenyek dan juga asam keping. Perasakan dengan garam dan gula merah.
  4. Bila nak makan tu. celurkan dulu mee kuning. Masukkan bahan2 sampingan yang kite suka tadi tu. Letak le seberapa byk kuah dan juga isi2 yg kite mau. Lupa la... Jgn lupa taburkan bawang goreng utk lebih bau dan rasa yg enak. Selamat Menjamu Selera

No comments: