Friday, June 14, 2013

Mee Rebus

Bahan-bahan ( 6-8 orang makan )

  • 6 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 10 tangkai cili kering
  • 1/2 kilo ubi keledek
  • 1 cawan kacang tanah
  • 2 sb sos tomato
  • 2 sb cuka makan
  • 1/2 kilo daging tetel
  • 1/2 kilo tulang daging
  • 2-3 biji ubi kentang
  • 2 sb kicap lemak manis
  • gula, garam, perisa

Cara-cara

  1. rebus daging dan tulang hingga empuk
  2. rebus keledek hingga empuk , sejukkan kejap kemudian blender.
  3. ubi kentang potong 2 , hiris nipis2
  4. tumis bawang merah, putih dan halia yg dikisar halus, lepas naik bau masukkan cili kering yg telah diblender.
  5. setelah pecah minyak , masukkan daging , tulang dan air rebusan sekali. masukkan juga keledek, kacang tanah dan ubi kentang.
  6. biar mendidih seketika, dan masukkan kicap, sos tomato, cuka, gula, garam dan perisa.
  7. kepekatan kuah terpulang, jika nak cair ckit tmbah air. gula kena lbh ckit, kuah nie rasa manis baru sedap.
  8. mee kuning celur dulu baru letak kuah
  9. bhn hiasan:- telur rebus, taugeh celur, sawi celur, tauhu goreng , bawang goreng, cili merah dan limau kasturi/nipis.

No comments: