Monday, July 8, 2013

Kuih Dangai

Bahan-bahan

  • 2 cawan kelapa parut (boleh guna kelapa kering + 1/2 cwn air & panaskan/dikukus kelapa kering ni)
  • 2 cawan tepung pulut (boleh kurangkan jika suka rasa kelapa yg lebih)
  • 1 cawan gula( manis ikut suka)
  • sedikit garam

Cara-cara

  1. Gaul semua bahan (kelapa, tepung & gula)
  2. Masukkan kedalam loyang, bahgian bawah ditekan sedikit..
  3. Panaskan dalam oven pada suhu 180 selama 5-10 min (hingga sedikit keperangan)
  4. Setelah siap biarkan sejuk dan dipotong.. :: SeLaMaT MeNcUbA ::
  5. :: Bagi yang x ada acuannya, boleh guna loyang biasa @ frying pan pun ok juga.. :: Jika tidak menggunakan oven, boleh juga terus dibakar diatas dapur, dengan menggunakan api yg kecil..kalau suke yg geseng2 tu bakar lama sikit..adjust2 la ya.. 

* kalo pergi ke pasar malam, memang saya cari kuih dangai ni..
   Saya suka manis..!! :D hee
Kuih_dangai___rangin

1 comment:

Hati said...

first time saya buat kuih danngai ni tak jadi..keras dan bantat..!!
kalau baling kat dinding pun boleh tu..sedih betul laa.. :'( hu hu