Bahan-bahan
- 2 cawan kelapa parut (boleh guna kelapa kering + 1/2 cwn air & panaskan/dikukus kelapa kering ni)
- 2 cawan tepung pulut (boleh kurangkan jika suka rasa kelapa yg lebih)
- 1 cawan gula( manis ikut suka)
- sedikit garam
Cara-cara
- Gaul semua bahan (kelapa, tepung & gula)
- Masukkan kedalam loyang, bahgian bawah ditekan sedikit..
- Panaskan dalam oven pada suhu 180 selama 5-10 min (hingga sedikit keperangan)
- Setelah siap biarkan sejuk dan dipotong.. :: SeLaMaT MeNcUbA ::
- :: Bagi yang x ada acuannya, boleh guna loyang biasa @ frying pan pun ok juga.. :: Jika tidak menggunakan oven, boleh juga terus dibakar diatas dapur, dengan menggunakan api yg kecil..kalau suke yg geseng2 tu bakar lama sikit..adjust2 la ya..
* kalo pergi ke pasar malam, memang saya cari kuih dangai ni..
Saya suka manis..!! :D hee
1 comment:
first time saya buat kuih danngai ni tak jadi..keras dan bantat..!!
kalau baling kat dinding pun boleh tu..sedih betul laa.. :'( hu hu
Post a Comment