Tuesday, July 2, 2013

Air Katirah


  •  Air_katirah
  • 2 ltr air
  • 240 g gula pasir
  • 15 biji badam tanpa kulit( nak guna air soda pun boleh)
  • 1 tin susu cair
  • 100 g katirah (beli kat kedai india )
  • beberapa titik pewarna hijau atau merah - jika suka
  • BAHAN ISIAN TAMBAHAN JIKA SUKA :-
  • segenggam kembang semangkuk - direndam berasingan
  • 1 sb biji selasih - direndam berasingan
  • buah kurma dibuang biji dan potong kecil2
  • agar2 siap makan - disagat
  • secukup ketulan ais

Cara-cara

  1. Katirah_d_rendam
    Rendam dahulu katirah hingga kembang semalaman.Tapis dan bersihkan.
  2. Masak air dan gula pasir hingga gula larut.Kisar badam bersama sedikit air hingga halus dan tuangkan ke dalam air gula tadi dan masak lagi hingga mendidih,kacau sentiasa.Matikan api dan biar sejuk.
  3. Air_katirah_d_campur
    Setelah air sejuk,masukkan susu cair dan katirah dan gaul rata.Titikkan pewarna pilihan jika suka dan tambahkan bahan2 isian tambahan secukupnya.Sejukkan didalam peti sejuk.
  4. Air katirah lebih enak diminum sejuk tanpa ketulan ais.
  5. Katirah_kembng
    Ini contoh katirah yang telah direndam semalaman.Lebihan katirah yang telah kembang boleh disimpan di dalam freezer dan dibekukan dan tahan berbulan2. 
  6. Kembang_semangkuk 
     Contoh gambar kembang semangkuk yang belum direndam :-

No comments: