- 1 ketul gula melaka - dipotong kecil
- 1/2 cawan gula pasir
- 250gram biji sagu- dibasuh dan toskan
- 1 1/2 cawan pati santan
- 1 jag air
- 2 helai daun pandan - disimpul
- sedikit garam
- B) BAHAN DOH :-
- 1 1/2 cawan tepung pulut
- air
- sedikit garam
- *** uli bahan B hingga menjadi doh dan selepas itu ambil doh dan bulatkan sebesar guli dan tekan di tengah sehingga lekuk, ulang sehingga doh habis ***
- (jika suka, letak warna pun cantik ni,,)
Cara-cara
- didihkan air di dlm periuk bersama gula melaka, gula pasir dan daun pandan dan masak sehingga gula hancur dan mendidih di atas api sederhana
- masukkkan pati santan dan kacau sehingga mendidih dan masukkan tepung pulut satu persatu sehingga habis dan masak ( kenyal )
- akhir sekali masukkan biji sagu dan garam, masak sehingga sagu menjadi jernih dan masak. sedia untuk dinikmati....
- ****jikalau pekat tambah air ikut kesukaan anda****
kurangkan manis, jaga kesihatan..
ingat yang tersayang tu.. :)
No comments:
Post a Comment