50 tangkai lada kering
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 cm halia
1 cm kunyit
sedikit belacan
1 cawan air
1 kg ikan parang ( ikut suka)
1 mangkuk air asam jawa
1 sudu garam
1 sudu gula
daun kesum
bunga kantan( jika ada )
cara
1. blend semua bahan di atas.
2. masukkan ke dalam periuk bersama 1 cawan air- api kecil
3. bersihkan ikan parang. potong lebih kurang 4 inci lebar.
4. basuh bersih ikan bersama air asam jawa.
5. masukkan ikan,daun kesum dan bunga kantan ke dalam periuk tadi- api sederhana.
6. masukkan air asam jawa, garam dan gula.
7. biar mendidih- angkat - hidang la
8. emm..rasa la masam masin dan manis tau..
9. papa suka asam pedas ni masak pekat2 dan pedas2..macam org bugis
No comments:
Post a Comment