Saturday, January 16, 2010

nasi bukhari

bahan 960 gm beras basmathi
1.25 liter air
1 tin susu cair
150 gm tomato puri
6 gm jintan putih
2 sudu makan rempah kari daging
90gm badam-tumbuk halus
100gm gajus-tumbuk halus
3 biji tomato-belah 4
100gm bawang besar
5gm daun pudina
5gm daun pandan
30gm biji gajus-utk hiasan
20gm bawang gorenh-utk hiasan

bahan kisar
40gm bawang merah
10gm halia
3gm jintan manis
3gm jintanputih
3gm kayu manis
3gm buah pelaga

cara
1. basuh beras bersih dan toskan
2. panaskan minyak sapi dan tumis bahan kisar hingga naik baunya.
3. setelah itu, masukkan tomato puri, bawan besar, serbuk jintan putih dan rempah kari daging. biarkan sedikit garing.
4. masukkan badam dan gajus yang ditumbuk halus. biarkan seketika.
5. kemudian tuangkan air bersama susu cair dan juga tomato.  kacau rata.
6. masukkan beras. kacau rata.
7. biarkan hingga mendidih dan taburkan dengan daun pudina dan juga daun pandan
8. apabila masak, angkat dan hias dengan bawang goreng serta biji gajus.

p/s penggunaan gajus dan badam yang di kisar memberikan rasa enak pada basi bukhari.
     saiz hidangan untuk : 10 orang

No comments: