Saturday, January 16, 2010

nasi tomato

bahan
960gm beras basmathi
1.25 liter air
1 tin susu cair
1 sudu makan serbuk pati ayam
5 sudu pes tomato
4 biji tomato masak/ tanpa biji
4 sudu makan minyak sapi
5gm kulit kayu manis,bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga
1 helai daun pandan
3 helai daun pisang/utk menutup nasi kering
3 sudu makan garam
2 sudu makan gula

bahan kisar
10 gm halia
15 gm bawang putih
20 gm bawang besar

cara
1. basuh bersih beras basmathi dan toskan airnya.
2. panaskan minyak sapi dan masukkan kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang.
3. masukkan bahan kisar bersama tomato dan biarkan hingga naik baunya.
4. masukkan air bersama susu cair, beras dan pes tomato secukupnya.
5. kacau rata dan perasakan dengan serbuk pati ayam, garam dan sedikit gula. kacau sebati.
6. akhir sekali masukkan daun pandan dan biarkan hingga nasi masak.
7. apabila nasi sedikit kering, tutupkan dengan daun pisang dan tutup dgn penutupnya..

p/s saiz hidangan untuk  :  10 orang makan
      jika tidak mahu guna minyak sapi, boleh guna minyak jagung.

No comments: