A : 1 biji kepala ikan jenahak
2 potong isi ikan
B : Tumis:
1 sudu besar minyak masak
1 biji tomato merah -dipotong dadu
4 ulas bawang merah -mesin
4ulas bawang putih - mesin
1 tangkai daun kari (em petik je kat tepi rumah tu..)
1 sudu kecil halba campur ( ni kene beli kat kedai mamak tau..)
C : campur dan sebatikan
4 sudu besar rempah kari daging (apa2 jenama tak kesah la)
3 ulas bawang merah-mesin
3 ulas bawang putih
2 cawan air
D : 10 batang kacang bendi (cari yang muda- kalo hujung boleh patah, ha muda la tu)
3 biji tomato merah
3 cawan santan sederhana ( tak pekat sangat la..)
1 cawan air asam jawa
1 batang daun bawang
1 sudu kecil garam
Cara
1. Panaskan minyak masak. Tumis tomato merah, masak sehingga lembut. Masukkan bawang merah, bawang putih daun kari dan halba, biar garing.
2. Masukkan bahan C yang telah dicampur, masak sehingga hilang bau rempah.
3. Masukkan air asam jawa dan santan sederhana.
4. Bila mendidih, masukkakn kepala ikan jenahak dan isi ikan.
5. Masukkan kacang bendi, tomato merah dan daun bawang.
6. Masukkan garam dan gula.
7. Masak sehingga pecah minyak.
8 Siap unutk dihidang.
No comments:
Post a Comment