Friday, January 8, 2010

KARI KEPALA IKAN

A  :  1 biji               kepala ikan jenahak
        2 potong        isi ikan

B  :  Tumis:
        1 sudu besar   minyak masak
        1 biji              tomato merah -dipotong dadu
        4 ulas             bawang merah -mesin
        4ulas              bawang putih - mesin
        1 tangkai        daun kari (em petik je kat tepi rumah tu..)
         1 sudu kecil   halba campur ( ni kene beli kat kedai mamak tau..)

C  :  campur dan sebatikan
       4 sudu besar    rempah kari daging (apa2 jenama tak kesah la)
       3 ulas              bawang merah-mesin
       3 ulas              bawang putih
       2 cawan          air

D  :  10 batang       kacang bendi (cari yang muda- kalo  hujung boleh patah,  ha muda la tu)
        3 biji              tomato merah
        3 cawan         santan sederhana ( tak pekat sangat la..)
        1 cawan         air asam jawa
        1 batang       daun bawang
        1 sudu kecil  garam
        
Cara
1.  Panaskan minyak masak.  Tumis tomato merah, masak sehingga lembut. Masukkan bawang merah, bawang putih daun kari dan halba, biar garing.
2.  Masukkan bahan C yang telah dicampur, masak sehingga hilang bau rempah.
3.  Masukkan air asam jawa dan santan sederhana.
4.  Bila mendidih, masukkakn kepala ikan jenahak dan isi ikan.
5.  Masukkan kacang bendi, tomato merah dan daun bawang.
6.  Masukkan garam dan gula.
7.  Masak sehingga pecah minyak.
8  Siap unutk dihidang.


     

No comments: