Friday, January 8, 2010

KERUTUB MASALA AYAM

A  :  Tumis
        3/4 cawan        minyak masak
        1 batang           kulit kayu manis
         3 keling           bunga lawang
         3 batang          serai-diketuk hingga hancur
         1/2 cawan       air

B  :  Perap
       1 kg                 ayam
        120gm            rempah kerutub masala
        1/2 cawan       air

B  :  Kisar
        1 biji              bawang besar
         5 ulas            bawang merah
        5 ulas             bawang putih
        4cm               halia
        1 cawan         air

C  :  1/2 kotak       santan M&S (200ml)
        3 keping        asam keping
        2 sudu kecil   garam
        11/2 sudu besar kicap pekat
        1 sudu besar  gula merah

Cara
1.  ayam yang telah dipotong, dicampur dan digaul bersama bahan B dan kemudian di perap selama 10 minit.
     Ketepikan.
2.  Panaskan minyak masak dan masukkan kulit kayu manis, bunga lawang dan serai, tumis hingga naik bau.
3.  Masukkan ayam yang telah diperap tadi, masukkan 1/2 cawan air, kacau sebati dan biar mendidih 
     dengan api sederhana.  Biar sehingga kering sedikit selama 10 minit.
4.  Masukkan bahan C dan masak biar mendidih dengan api yang sederhana. Biar pecah minyak.
5.  Siap untuk dihidang.

hmm..sayang mesti cuba resepi ni tau..umph yummy!!

No comments: