A : Tumis
3/4 cawan minyak masak
1 batang kulit kayu manis
3 keling bunga lawang
3 batang serai-diketuk hingga hancur
1/2 cawan air
B : Perap
1 kg ayam
120gm rempah kerutub masala
1/2 cawan air
B : Kisar
1 biji bawang besar
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
4cm halia
1 cawan air
C : 1/2 kotak santan M&S (200ml)
3 keping asam keping
2 sudu kecil garam
11/2 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar gula merah
Cara
1. ayam yang telah dipotong, dicampur dan digaul bersama bahan B dan kemudian di perap selama 10 minit.
Ketepikan.
2. Panaskan minyak masak dan masukkan kulit kayu manis, bunga lawang dan serai, tumis hingga naik bau.
3. Masukkan ayam yang telah diperap tadi, masukkan 1/2 cawan air, kacau sebati dan biar mendidih
dengan api sederhana. Biar sehingga kering sedikit selama 10 minit.
4. Masukkan bahan C dan masak biar mendidih dengan api yang sederhana. Biar pecah minyak.
5. Siap untuk dihidang.
hmm..sayang mesti cuba resepi ni tau..umph yummy!!
No comments:
Post a Comment