Monday, January 18, 2010

kek karot berempah/kek lobak kayu manis

A.  4 biji telor gred A
      220gm gula kastor
      1/2 sudu garam

B  200gm minyak jagung daisy
     200gm lobak merah - diparut kasar
     60 gm walnut dicincang kasar

C  300gm tepung naik sendiri
     1 sudu kecil serbuk penaik
      1/2 sudu kecil serbuk penaik
      1/2 sudu kecil soda bikarbonat
      1/2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis

frosting keju
1 sudu  kecil minyak jagung daisy
250gm keju krim
80gm lemak sapu farmcowa
50gm gula aising
2 sudu besar jus oren
12-15 biji marzipan lobak merah

cara
1. putar telur selama 2 minit, masukkan gula kastor sikit sikit - putar 3 minit.
2. masukkan garam- putar kelajuan sederhana.
3. masukkan minyak jagung daisy sikit2, putar lagi 1 minit.
4. masukkan lobak merah dan walnut.perlahankan mesin, masukkan bahan C, kacau sebati.
5. tuang adunan ke dalan acuan kek dan bakar 170C selama 40-50 minit- sejukkan
6. ubtuk mambuat frosting keju, putar keju krim dan lemak sapu farmcows selama 2 minit. masukkan gula aising- putar lagi 3 minit.
7. akhir sekali masukkan jus oren dan minyak jagung daisy - sebatikan.
8 hias kek lobak merah dengan frosting keju dan letakkan marzipan lobak merah sebagai hiasan.

p/s mama selalu makan kek ni tengahari kat sekolah..:)
     mama bawak bahan2 and then soh pengasuh pra sekolah buatkan utk mama..
     bila bunyi loceng tengahari, semua murid dah balik..
     mama dan kawan2 duduk makan kek lobak merah ni..
     hmm..nyum3..jangan lupa teh O panas.
     itaaa...len kali buat lagi yek..:)

No comments: