Friday, January 22, 2010

laksa penang mama

50 tangkai lada kering- buang biji + rebus
10 biji bawang merah
1 ketul belacan

1 kilo ikan kembong - rebus dgn segengggan asam keping+ segenggam garam-sejukkan
3 bungkus mee laksa beras

timun
lada merah
daun salad
bawang
limau kasturi

cara
1.  kisar lada kering, bawang merah dan belacan..
2. tuang dalam periuk dan letak atas api..biar hingga agak kering- tujuannya agar matikan pedas lada.
3. kisar isi ikan kembung, masukan ke dalam periuk lada tadi.
4. masukkan sekali air rebusan ikan tadi..air rebusan telah sedia masam dan masin.
5.  tulang2 ikan di kisar juga, tapis..masukan ke dalam periuk lada tadi..
6. tambah air jika nak kuah cair..
7. masukan bunga kantan 2 kuntum dan rebusan asam keping..
8. biar hingga mendidih..jika tawar tambah garam la yek..

p/s mama belajar laksa penang ni dari kak yam abg raman..
     emm, sayang kat dorang ni..dah mcm adik beradik tu..
     masa tu, kita duduk kuarters polis..
     anak2 panggil dorang ni mak n abah..
     kak yam org mersing, abg raman org penang..
   

No comments: