Friday, January 22, 2010

lapis nyonya

4 oz tepung gandum
10 oz tepung beras
10 oz gula
1 sudu besar garam
30oz santan pekat
30oz santan cair
1 sudu besar esen ros
pewarna merah
daun pandan

cara
1. masak santan bersama gula, garam dan daun pandan.
2. sejukkan..
3. setelah itu, bancuh semua bahan laian ..tapis
4.  bahagi 2 bahagian
5. satu bahagian warna merah
6. satu bahagian lagi biar warna asal..
7. kukus selapis, selapis selama 5 minit
8. lapisan akhir kukus selama 25-30minit.
9. lapisan akhir tambah warna merah- nampak pekat sikit..

emm..mak mentua mama suka buatkan lapis nyonya ni utk mama..
dia suka masak apa yang mama suka..
hmm..puas makan air tangan ibu mertua ku :)
mama suka belajar masak makanan kegemaran papa dari mak mentua mama ni..
pastu, papa suka makan masakan dari air tangan mama pulak..hehe

No comments: