Friday, January 22, 2010

talam keladi

lapisan bawah
20 oz santan cair
200gm keladi - potong dadu, rebus 1/2 masak
4 oz tepung beras
1 sudu teh garam

cara
1. campurkan semua bahan
2. kacau di atas api hingga pekat
3. masukkan keladi. setelah rata tuang ke dalam loyang.
4. kukus selama 15 minit.

lapisan atas
20oz santan pekat
4 biji telor
3oz tepung gandum
1/2 sudu teh garam
10oz gula
pewarna ungu

cara
1. santan bersama gula, garam dan pandan di masak hingga mendidih.
2. sejukkan, satukan semua bahan dan di tapis
3. tuang ke atas lapisan pertama
4. kukus selama 30 minit..

p/s..biasa nya kalo orang yang 1st time cuba buat semua resepi talam mama ni gerenti tak jadi punyer...
       nape ye..?? hmm..resepi talam ni rumit sikit sebab lapisan atas dan bawah ni..masa bancuh takleh terus  
       masuk loyang tp kene masak dulu atas api..baru tuang ke dalam loyang.. kukus lama gerenti tak basi.

No comments: