Wednesday, January 13, 2010

murtabak krim kraker lapis

 1 kati daging kisar ( timbangan org dulu kala..hehe)
1 paket rempah kari
1 kati bawang besar (potong dadu)
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 inci halia
1 senduk minyak utk menumis
45 keping biskut krim kraker
1 tin susu cair
3 gelas santan (dari 1 biji kelapa)
RM 1.00 daun sup
RM 1.00 cili merah
4 biji telor ayam
4 sudu besar marjerin
sedikit garam

cara
1.  panaskan minyak masak.
2.  masak santan dan susu cair hingga mendidih - masukkan garam.
3.  angkat dan rendamkan biskut separuh dulu hingga 1/2 kembang- bukan jadi lembik yee..
4.  atur/susun sebanyak 9 keping, 3 keping sebaris ke dalam loyang yang telah di sapu marjerin
5.  taburkan daging rata2, diikuti daun sup dihiris, cili merah serta telur yang telah dipukul sedikit.
6.  atur biskut seperti lapisan pertama tadi, ulang proses hingga menjadi 5 lapis.
7.  akhir sekali tuangkan santan lebihan rendaman biskut, rata2 ke dalam loyang.
8.  BAKAR..

* dading cincang tu lebih kurang sama cara mcm daging macaroni cheese..
hmm..kenyang makan petang2 dengan milo suam..pastu huuaa...ngantuknya...hehe

No comments: