Friday, January 22, 2010

sayur bening betik muda

ikan bilis- buang tahi
bawang merah
bawang putih
lada hitam
1 biji betik muda
daun selasih.
daun kunyit

cara
1.  tumbuk bawang merah, bawang putih lada hitam dan ikan bilis. taknak terlalu lumat. kasar2 je pun ok
2. rebus dalam 2 mangkuk air hingga mendidih.
3. mauskkan betik yang telah di potong nipis. mesti buang  kulit ye :)
4. masukkan sekali daun kunyit dan daun selasih.garam pun jgn lupa..
5. sedap di makan ketika cuaca panas2 ni..menyegarkan..
6. sedia utk di hidang..

kalo lauk kampong mcm ni..akim anak buah mama tu suka sangat..
emm, sedap lah sup mak long ni ekk..hehe ada betik tu..
ada pulak ikan masin pekasam..adoi..!! tak sedar dah tambah nasi 3 pinggan..
haha..akmal la tu..nabila pun sama ngeh3..

No comments: