Wednesday, January 6, 2010

TALAM SUJI MAMA

Lapisan bawah
250 gm suji - direndan 1/2 jam
                   - di tos sehingga kering
20 oz santan cair
2 oz gula
1 tps garam
1 tps pewarna kunig

cara
1. campur semua bahan dalam periuk.
2. kacau di atas api hingga pekat.
3. tuang ke dalam loyang 10 x 10 inci
4. kukus selama 15 minit.

Lapisan atas
20oz santan pekat
5 biji telur
3oz tepung gandum
2oz gula melaka
8 oz gula pasir
1/2 tps garam
sedikit pewarna coklat
daun pandan

cara
1. masak santan bersama gula, garam dan daun pandan
2. setelah sejuk bancuh dengan semua bahan lain.
3. kacau di atas api sehingga naik wap
4. tuangkan ke atas lapisan pertama.
5 . kukus selama 30 minit.

No comments: