bahan-bahan nya:-
1 kilo kacang soya (yang elok) - direndam 4jam dan buang kulit (taknak buang pun takpe)
50gm tepung jagung - di campur dengan garam siako dan dibancuh dgn sedikit air kacang soya.
30gm garam siako ( beli kat kedai buat kuih)
6 liter air - guna utk kisar kacang
6 helai daun pandan
gula pasir/merah utk dijadikan sirap
cara membuatnya:-
1. kacang dikisar hanya dengan 6 liter air.
2. perahkan kacang dn menggunakan kain.
3. asingkan secawan air soya utk bancuhan tepung( kacau sehingga larut kemudian di tapis)
4. masukkan ke dalam periuk dan jerang atas api dan masukkan daun pandan, masak hinggga sekali
mendidih shj.(jgn biar byk kali didih)
5. sediakan sebuah baldi, masukkan larutan tadi (haha..baldi tu..)
6. tuangkan air soya tadi sekali gus ke dalam baldi, biarkan sehingga beku.
* JANGAN DIGONCANG BALDI, KERANA AKAN MEROSAKKAN BEKUAN..
7. hidangkan dengan sirap
(kalau 7 kati soya = 7 liter air)
No comments:
Post a Comment