Friday, March 5, 2010

ikan panggang sumbat kelapa

bahan
4 ekor ikan cencaru saiz sederhana
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 inci halia
5 biji cili merah
1 mangkuk kelapa parut
1 helai daun kunyit dihiris halus
1 inci belacan dibakar
garam secukkup rasa

cara
1.  kisar bawang besar,bawang merah, bawang putih, halia, cili merah dan belacan.
2.  kemudian masukkan bahan di kisar bersama kelapa parut dan hirisan daun kunyit.
3.  gaul semua bahan sebat dan .masukkan garam
4.  bersihkan ikan dan potong belakangnya di bhg tengah
5.  ambil kelapa yang telah digaul tadi dan masukkan ke dalam bahagian ikan yang telah di belah belakangnya
6   panggang ikan sehingga masak..

*  dengan memanggang, ikan lebih berkhasiat dan memberi rasa yang lebih istimewa..wow..wow..!!

    hmm...ala senang je ekk...
    akmal selalu main panggang2 ikan, sotong, udang ...
    yang lain dok tunggu..siap untuk di makan je laa...ea :)

No comments: