Thursday, March 4, 2010

sup tulang seberang tambak

bahan
1 kg tulang lembu
2cm halia-tumbuk halus
3 biji bawang putih - tumbuk halus
5 biji bawang merah - tumbuk halus
2 bungkus sup bunjut
2 tangkai daun sup/bawang - hiris
10gm bawang goreng
garam secukup rasa
sedikit kulit kayu manis,  buah pelaga, bunga lawang dan cengkih utk menumis

cara
1.  rebus tulang hingga empuk dagingnya..
2.  masukkan sup bunjut..
3.  tumis bahan penumis dan bahan tumbuk dalam kuali berasingan sehingga wangi..hmm :)
4.  kemudian curahkan bahan ini termasuk minyak ker dalam periuk berisi air rebusan tulang tadi..
5.  masak lagi sehingga mendidih..

* sup tulang enak dihidangkan ketika masih panas bersama sambal kicap..wow..wow.wow..

papa suka sup tulang ni..biasa dia cicah roti ..hmm tah sedap sangat ke..??
mama pulak suka celur bihun, makan dengan sup tulang ni..dgn sambal kicap tu..memang sedap..
hani pulak suka makan makaroni dengan sup tulang ni..macam kak ita masak kat sekolah..seddappp...

hmm...sukati lah ye..macam2 ragam, selera kita berbeza..ingat tu..

No comments: