Saturday, April 24, 2010

masak lemak cili api = ikan masin sepat + nanas moris

bahan

5 ekor ikan masin sepat
1 biji nanas moris ( yg ni manis ye)
1 kotak santan
20 biji cili api
1 batang serai
1 helai daun kunyit
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
2 keping asam gelugur

cara

1. bersihkan ikan masin sepat..buang sirip atas, bawah dan tepi ( guna gunting je)
2. rendam agar tidak masin sangat.
3. tumbuk lumat cili api, bawang putih, bawang merah, kunyit.
4. kupas nanas dan potong ikut suka..( nipis / memanjang pun boleh)
5. bahan yang telah di tumbuk lumat dan nanas yang telah di potong nipis di
masukkan ke dalam periuk bersama air sama paras nanas.
6. rebus.
7. masukan serai dan daun kunyit serta asam gelugur.
8. bila mendidih, masukkan ikan masin sepat dan santan 1 kotak dan air 1 mangkuk.
9. biar mendidih sekali lagi..
10. taknak masukan garam sebab ikan masin dah rasa masin..
11. jika nak masukkan garam juga ( ikut suka la ye..)


hmm...teringat sgt ikan masin masak lemak campur nanas ni di Mekah..
MasyaALLAH, sape sangka balik dari masjidil haram..
tetiba mulut papa tersebut nak makan ikan masin dgn nanas..
sampai hotel terus naik dewan makan..ooohhhh..!!

MasyaALLAH..Barakallah..Alhamdulillah..YA ALLAH..!!!

Benar..benar..masakan ikan masin dengan nanas terhidang..!!

Syukur..Ya Allah..

nak menitis air mata..
namun makan tetap dgn tertib wp terpaksa bangun 2 kali sebab nak tambah nasi dan lauk tu..rindunya masakan feveret ni..

begitu la ye..
kenangan menggamit memori

semalam mama masak ikan masin sepat cmpur nanas moris..
emm seeeddaaappp..!!
jempol..!! :)hehe

sayang, cuba la ye,
senang je ni..

No comments: