Monday, April 26, 2010

ROTI CANAI - HJ ZAKARIA B AHMAD

bahan

1 kg tepung gandum
1 biji telur
2 sudu besar minyak sapi QBB
5 sudu besar susu pekat
1/2 sudu besar garam
3 cawan air suam

cara

1. campur semua bahan
2. uli sebati - hingga tidak melekat di tangan ( hingga adunan licin )
3. perap 1/2 jam
4. bulat2 kan dan sapu margerin - simpan 5 jam
5. tebar hingga nipis - renjis minyak
6. kalo tak pandai tebar guna je belakang dulang.. guna teknik sendiri
7. goreng hingga garing
8. tepuk roti canai ketika masih panas
(bukan tepuk pengakap tau..hahah :) )

hmm..sedap dimakan dgn kuah kari / dalca / sambal tumis..
dgn gula pasir pun blh jgk..

kenapa roti canai ni nama dia ada hj zakaria ye..??
:)hehe..sebab mama belajar buat roti canai ni dgn hj zakaria la..

dah 2 kali hj zakaria buat kan fre je utk mama..
kali ni baru dapat resepinya..
ye la..kalo semua pandai buat sendiri..tutup la bisnes dia ek..

haha :).. ada ilmu ni tak yah la nak lokek2 ek..
tak ke mana pun.. kongsi2 la kan..

hmm..akhirnya mama dapat jua..
..dapat resepi roti canai yang begitu enak dan lembut...
dapat hajat yang di hati..

terima kasih banyak ye..
tn hj zakaria b ahmad

No comments: