Sunday, May 9, 2010

daging bakar batang pinang + air asam

1 kg daging batang pinang
100 gm rempah kari
50 gm serbuk cili
50 gm jintan manis + jintan putih ( di sangai)
50 gm ketumbar (ditumbuk halus)
3 sudu makan minyak
garam secukup rasa

bahan kisar

3 cm lengkuas
3 cm halia
100 gm bawang merah
60 gm bawang putih
2 batang serai
60 gm kunyit hidup

bahan air asam

150 ml air asam jawa
30 gm bawang merah
1 biji cili merah - hiris halus
1 biji cili hijau - hiris halus
1 kuntum bunga kantan-hiris halus
1 biji tomato-potong kiub
gula dan garam - secukup rasa

cara

1. perap daging dgn bahan kisar 15 minit.
2. kemudian gaul dengan rempah kari, serbuk cili, jintan manis , jintan putih, serbuk ketumbar, gula, garam dan minyak.
3. biar selama 30 minit dan kemudian dibakar di dlm oven pada suhu 180 C
4. setelah daging masak. hiris nipis dan sedia utk di hidang.
5. utk membuat air asamnya, gaul semua bahan dan sedia utk pencicah daging..

wow3..!! meleleh air liur laa...
hmm..hmm..daging batang pinang ni memang sedap buat daging bakar..
feveret papa ni..

hidangan istimewa utk ulangtahun papa..

No comments: